Upatras.gr
Έρευνα
Έρευνα

Γενικές διακρίσεις

Η παρούσα ενότητα περιλαμβάνει τις γενικές βραβεύσεις και διακρίσεις των μελών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τη διάκριση εργασίας σε περιοδικό, τη διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό, την τιμητική διάκριση/βραβείο από επιστημονικό οργανισμό, την τιμητική θέση και την τιμητική υποτροφία.

Η παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά με βάση τα ονόματα των μελών του Πανεπιστημίου Πατρών που περιλαμβάνονται στην αναφορά της διάκρισης/βράβευσης.

Ο κ. Γεώργιος Αλεξίου, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, έλαβε την τιμητική διάκριση ISQED's distinguished Fellow Award του οργανισμού ΙΕΕΕ International Symposium on Quality Electronic Design (ISQED) το 2007 για τα επιτεύγματα και την συνεισφορά του στην επιστημονική περιοχή "quality of electronic design, design automation and manufacturing".

To ελληνικό βραβείο "L'OREAL - UNESCO 2008" για τις Γυναίκες στην Επιστήμη απονεμήθηκε στην μεταδιδάκτορα ερευνήτρια του Τμήματος Χημείας Δρ Κατερίνα Ανδρεοπούλου, συνεργάτιδα της ερευνητικής ομάδας των πολυμερών, για την ερευνητική της δραστηριότητα στον τομέα της Επιστήμης των Υλικών.

Στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Χρονοπρογραμματισμού Νοσηλευτικού Προσωπικού που υποστηρίχθηκε από το 8o διεθνές συνέδριο Practice and Theory of Automated Timetabling 2010 και οργανώθηκε από τους φορείς CODeS, SINTEF και SaTT στο διάστημα 1/3/2010 έως 20/7/2010, η λύση που προτάθηκε από την ομάδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ 15 συμμετεχόντων, οι λύσεις των οποίων πληρούσαν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Στην ομάδα συμμετείχαν οι Δρ. Χρήστος Βαλουξής, Δρ. Χρήστος Γκόγκος, Δρ. Γεώργιος Γούλας, Δρ. Παναγιώτης Αλεφραγκής, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και Χούσος Ευθύμιος, Καθηγητής. Η λύση που κατατέθηκε κέρδισε την πρώτη θέση και στα τρία διαγωνιστικά σκέλη, που αφορούσαν παραλλαγές του προβλήματος σε σχέση με το μέγεθός του και τον διαθέσιμο χρόνο επίλυσης, και υλοποιήθηκε προγραμματιστικά χρησιμοποιώντας μοντέλα ακεραίου προγραμματισμού σε συνδυασμό με ευρεστικές τεχνικές. Η μέθοδος επίλυσης παρουσιάστηκε στο 8o διεθνές συνέδριο Practice and Theory of Automated Timetabling 2010, που υποστήριζε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Χρονοπρογραμματισμού ITC2007, που υποστηρίζεται από το διεθνές συνέδριο PATAT2008 (Practice and Theory of Automated Timetabling) και το WATT (European Working Group on Automated Timetabling), η λύση και το λογισμικό για το πρόβλημα Examination Timetabling (Χρονοπρογραμματισμός Εξετάσεων) που κατατέθηκε από την ομάδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, με μέλη τους Χρήστο Γκόγκο, μεταπτυχιακό φοιτητή, Δρ. Παναγιώτη Αλεφραγκή, ερευνητή και Ευθύμιο Χούσο, Καθηγητή, κατέλαβε τη δεύτερη θέση

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαγενάς, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, εξελέγη στην Ολομέλεια της 4ης Ιουνίου 2010 ως νέο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα των “Χημικών Επιστημών (Υπολογιστική, Θεωρητική και Πειραματική Χημεία)”.

Ο κ. Γεώργιος Δάσσιος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, εξελέγην από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θέση του αντιπροέδρου (vice-chair) των αξιολογήσεων του προγράμματος PEOPLE (ERG & IRG) για το έτος 2008.

Ο κ. Γεώργιος Δάσσιος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, κατείχε την τιμητική θέση "Marie Curie Chair of Excellence", στο Τμήμα Applied Mathematics and Theoretical Physics του Πανεπιστημίου του Cambridge, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου “BRAIN”, EXC 023928.

Το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε με επιτυχία στον 1ο Παγκόσμιο Αγώνα Ανεμοκίνητων Οχημάτων "Racing Aeolus 2008" στην Ολλανδία με το όχημα ΖΕΦΥΡΟΣ.
Το όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Τμήματος Μηχανολόγων του Ε.Μ.Π. Η ελληνική ομάδα κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη χρήση ανταλλακτικών και επιμέρους μηχανικών μερών.
Στην ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχαν τα ακόλουθα μέλη του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών: Θ. Θεοδοσίου, μεταπτυχιακός φοιτητής, Σ. Κουμλής, προπτυχιακός φοιτητής, Ι. Μασμανίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής, Α. Ραφτόπουλος, προπτυχιακός φοιτητής, Δ. Σαραβάνος, Καθηγητής, Θ. Φιλιππίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Δ. Χόρτης, μεταπτυχιακός φοιτητής.

Στα μέλη του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών κ.κ. Γ. Καρλή, υποψήφιο διδάκτορα, Δ.Πολύζο, Καθηγητή, καθώς και στο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Δ. Μπέσκο, Καθηγητή, απενεμήθη το 2007 από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο «Π.Σ. Θεοχάρη». Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη Μηχανική που έχει δημοσιευθεί την τελευταία τριετία από την προκήρυξη του βραβείου. Η βιβλιογραφική αναφορά της βραβευθείσας εργασίας είναι:
G.F.Karlis, S.V.Tsinopoulos, D.Polyzos and D.E.Beskos. "Boundary element analysis of mode I and mixed mode (I & II) crack problems of 2-D gradient elasticity". Computer Methods in Applied Mechanics and Engineering , Vol.196, pp.5092-5103, 2007.

Ο κ. Παύλος Κόντος, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, έλαβε την τιμητική υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt, στο πλαίσιο της οποίας μετέβη ως επισκέπτης καθηγητής στο Albert-Ludwigs-Universitaet Freiburg, Philosophisches Seminar, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2007.

Στον κ. Γεώργιο Κούκη, Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας, έγινε τιμητική διάκριση και απονομή μεταλλίου από την Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας (μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος) της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας για την προσφορά του στο χώρο της Τεχνικής Γεωλογίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ στις 25/2/2008, στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα «Οι εξελίξεις της τεχνικογεωλογικής έρευνας στον Ελλαδικό χώρο». Ο κ. Γ. Κούκης έδωσε ομιλία με θέμα "Κατολισθητικά φαινόμενα στον Ελληνικό Χώρο. Ο ρόλος της Γεωλογίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις".

Στο διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης Ηλιακού αυτοκινήτου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «INTERREG IIIA, ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006, Προτεραιότητα 3 – Περιβάλλον και Πολιτιστική κληρονομιά», Δράση «ΗΛΙΟΣ - ΖΩΗ», η ερευνητική ομάδα νέων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβε το πρώτο βραβείο.

Συμμετείχαν τέσσερις ομάδες προερχόμενες από:

 1. Πανεπιστήμιο Πατρών, “Solar Car Team HERMES II”
 2. Πολυτεχνείο Κρήτης, “Solar Car Team HEPHASTUS”
 3. Πανεπιστήμιο Salento, Ιταλία, “Salento Racing Team”
 4. Πανεπιστήμιο Σμύρνης, Τουρκία, “Solaris Solar Team”.

Η βράβευση έγινε στις 28 Ιουνίου 2008 στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Du Lac» στα Ιωάννινα με την ευκαιρία της διήμερης έκθεσης των μελετών της σχεδίασης των ηλιακών οχημάτων, με την οποία έκλεισε το πρόγραμμα «SUNLIFE». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ηπείρου και της αντίστοιχης Αρχής του Salento της Ιταλίας, οι δε τελικές εκδηλώσεις άρχισαν στις 21/05/2008 στην πόλη Lecce της Ιταλίας και συνεχίστηκαν στην Ήπειρο μέχρι 25/05/2008. Αυτή η πρώτη φάση περιλάμβανε ένα διεθνές συνέδριο στο Lecce «Renewable Energy : from the past towards to the future» και αγώνες καθαρών οχημάτων σε ειδικές διαδρομές μήκους 806,65 km. Η δεύτερη φάση περιλάμβανε την έκθεση των μελετών και τη βράβευση των νικητών.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν:

Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

 • Νικόλαος Αθανασόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Αθανάσιος Κοτζακόλιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Δημήτριος Μαζαράκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Δημήτριος Σικουτρής, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Σταύρος Τσαντζαλής, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Χρήστος Δέρδας, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Δημήτριος Ρούλιας, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Αλέξιος Παπαχαραλαμπόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Επίβλεψη: Καθηγητής Δρ.- Μηχ. Βασίλειος Κωστόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων.

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

 • Ηλίας Γεωργακόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Ιωάννης Μπογιατζίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ
 • Σάββας Τσοτουλίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Επίβλεψη:

 1. Καθηγητής Δρ.–Μηχ. Αθανάσιος Σαφάκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας
 2. Λέκτορας Δρ.-Μηχ. Επαμεινώνδας Μητρονίκας

Τμήμα Φυσικής

 • Μυρσίνη Γιαννούλη, Διδάκτωρ - Ερευνήτρια
 • Ιωάννης Σπανός, Μεταπτυχιακός Φοιτητής
 • Γεώργιος Συρροκώστας, Μεταπτυχιακός Φοιτητής

Επίβλεψη: Καθηγητής Δρ. Φυσικής Παναγιώτης Γιαννούλης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Πηγών Ενέργειας.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου (με κάποιες διαφοροποιήσεις) είχε συμμετάσχει το 2004 στην Ολυμπιακή εκδήλωση «ΦΑΕΘΩΝ 2004» και είχε βραβευτεί για το σχεδιασμό και την κατασκευή του Ηλιακού Οχήματος «HERMES I», που ήταν η μοναδική Ελληνική συμμετοχή.

Διάκριση μέσα στις δέκα πρώτες καλύτερες εργασίες (τελική κατάταξη 4η) στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ερευνητικών Εργασιών σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος (Αθήνα, 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου, 2006), έλαβε η εργασία με τίτλο
«Αναστολή της συσσωμάτωσης της αμυλοειδικής πρωτεΐνης β και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος των στύλων του Crocus sativus και των κύριων καροτενοειδών συστατικών του» και συγγραφείς τους: Φ.Ν. Λάμαρη, (ως εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού), Μ. Παπανδρέου, Χ. Κανάκης, Μ. Πολυσίου, Σ. Ευθυμιόπουλος, Π. Κορδοπάτης και Μ. Μαργαρίτη.
Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν τα μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Φ. Λάμαρη, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής, Μ. Παπανδρέου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Π. Κορδοπάτης, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας.

Διάκριση μέσα στις πέντε πρώτες καλύτερες εργασίες στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Ερευνητικών Εργασιών σε θέματα Επιστήμης Διατροφής/Διατροφή και Υγεία του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος (τελική κατάταξη 2η) έλαβε η εργασία με τίτλο «Νευροπροστατευτική δράση του πλούσιου σε πολυφαινόλες εκχυλίσματος άγριων μύρτιλλων» και συγγραφείς τους: Φ.Ν. Λάμαρη, (ως εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού), Μ. Παπανδρέου, Α. Δημακοπούλου, Ζ. Λιναρδάκη, Π. Κορδοπάτης, D. Klimis-Zacas και Μ. Μαργαρίτη.
Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν τα μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών, κ.κ. Φ. Λάμαρη, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής, Μ. Παπανδρέου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Α. Δημακοπούλου μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής, Ζ. Λιναρδάκη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Π. Κορδοπάτης, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας.

Ο κ. Ιωάννης Ματσούκας, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Ιατρική Χημεία" :

 1. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο για την εξαιρετική και διεθνώς πρωτοποριακή έρευνα στον Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Αντιυπερτασικών Προϊόντων, που έχει πραγματοποιήσει, τόσο στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο Calgary με τον συνεργάτη του Καθηγητή Graham Moore, όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
 2. Έχει βραβευθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα για Ευρεσιτεχνία του σε Καινοτομική Φαρμακευτική Έρευνα Νέων Εργαστηριακών Αντι-υπερτασικών Συνθέσεων.
 3. Έχει βραβευθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και το Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο, επανειλημμένως, για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και για την προβολή του Πανεπιστημίου Πατρών και της πόλης στην Ελλάδα και διεθνώς.
 4. Έχει βραβευθεί από το Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με εύφημο μνεία, για το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο και την προσφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
 5. Επίσης, το σημαντικότατο ερευνητικό έργο του κ. Ματσούκα περιλαμβάνει πάμπολλες διακρίσεις, ευρεσιτεχνίες, επιστημονικές εκδόσεις, ερευνητικά δίκτυα και έργα, καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Στον κ. Ιωάννη Μουρτζόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, τον Μάιο 2007 απενεμήθη ο τίτλος Fellowship της διεθνούς επιστημονικής εταιρίας Audio Engineering Society. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε "αναγνώριση της σημαντικής εργασίας του στην ανάλυση του φαινομένου της ακουστικής αντήχησης, της ψηφιακής κωδικοποίησης σημάτων ομιλίας και της μοντελοποίησης της λειτουργίας της ακοής" (in recognition of his significant work in the fields of room reverberation analysis, digital speech coding, and perceptual modeling of the auditory system). Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο του Audio Engineering Society στη Βιέννη τον Μάιο του 2007.

Στον κ. Δημήτριο Μπέσκο, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, έχουν απονεμηθεί οι ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:

 • Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Υπολογιστικής Μηχανικής, 2009
 • Fellow of the International Association for Computational Mechanics, 2006
 • Fellow of the New York Academy of Sciences, 2007
 • Member of the European Academy of Sciences and Arts (Salzburg), 2007
 • Member of the Academia Europaea (London), 2007
 • Βραβείο Π. Θεοχάρη της Ακαδημίας Αθηνών για την καλλίτερη εργασία Μηχανικής, 2007

Ο κ. Χρήστος Ι. Μπούρας, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, στις 13/10/2010 ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής για τη «Ψηφιακή Ελλάδα 2020». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Επιτροπή Στρατηγικής δημιουργήθηκε με σκοπό τα μέλη της, άτομα καταξιωμένα στον χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο εγχείρημα της κατάρτισης ενός δυναμικού ολοκληρωμένου σχεδίου για το ψηφιακό παρόν και μέλλον της χώρας. Τα μέλη που επιλέχθηκαν εκπροσωπούν τους χώρους της αγοράς, των επιστημών, της έρευνας και των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Χρήστος Ι. Μπούρας, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, επιλέχθηκε το Μάιο 2010 ως μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της ΕΔΕΤ ΑΕ. Η ΕΔΕΤ ΑΕ είναι ο πάροχος διαδικτύου και διαδικτυακών υπηρεσιών για την Ελληνική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και απαρτίζεται από άτομα που έχουν εξειδικευμένη κατάρτιση, μακρά εμπειρία και αναγνωρισμένο κύρος σε θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή/και ερευνητικής τεχνολογικής πολιτικής της χώρας. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή συνέρχεται σε συνεδρίαση τουλάχιστον δύο φορές το έτος και γνωμοδοτεί για το επιστημονικό έργο της ΕΔΕΤ ΑΕ, την πορεία των εργασιών της, την πολιτική της και αναπτύσσει δραστηριότητα για την προβολή της ΕΔΕΤ ΑΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα άλλα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Κουρκουμπέτης (ΟΠΑ), Βασίλης Μάγκλαρης (ΕΜΠ), Ιωάννης Σάχαλος (ΑΠΘ) και Ιωάννης Σταυρακάκης(ΕΚΠΑ).

To Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού της τάξης του Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2009, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απενεμήθη στον κ. Αναστάσιο Χ. Μπούντη, Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, για την εργασία του «Ευστάθεια της Κίνησης: Από τον Λιαπούνοφ στη Δυναμική Χαμιλτώνιων Συστημάτων Ν Βαθμών Ελευθερίας».
Η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά της βραβευθείσας εργασίας είναι: T. Bountis. “Stability of Motion: From Lyapunov to the Dynamics of N–Degree of Freedom Hamiltonian Systems”. Journal of Nonlinear Phenomena in Complex Systems, Vol.9, No.3, pp.209-239, 2006.

Η κ. Π. Παπούλια-Τζελέπη, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ και η κ. Ιουλία-Αθηνά Σπινθουράκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό European Language Label 2006 για το πρόγραμμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών: Ένα μοντέλο επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς». Το συγκεκριμένο μοντέλο επιμορφωτικού προγράμματος εφαρμόστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο.

Στον κ. Δημοσθένη Πολύζο, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, απενεμήθη το 2008 το βραβείο “S.N. Atluri” στο πλαίσιο του συνεδρίου ICCES (International Conference on Computational & Experimental Engineering & Sciences) για την συνεισφορά του στην επιστημονική περιοχή των μεθόδων συνοριακών στοιχείων ( "outstanding contribution to boundary element methods in general, and for the dedicated service to the journal Computer Modeling in Engineering & Sciences")

Η κ. Αγγελική Ράλλη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, μόνιμο και ιδρυτικό μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Μορφολογίας, έχει τιμηθεί το 1999 με το βραβείο "Faculty Enrichment Award" του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά.

Στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κκ. Δημήτρη Σκούρα, Καθηγητή, Κωνσταντίνο Τσεκούρα, Επίκουρο Καθηγητή, και Ευθαλία Δημαρά, Καθηγήτρια, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε, τον Δεκέμβριο του 2007, το «Βραβείο του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ. Σεπεντζή», της Γ’ Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη που έχει δημοσιευθεί την τελευταία διετία από την προκήρυξη του βραβείου.
Η βιβλιογραφική αναφορά της βραβευθείσας εργασίας είναι: Skuras, D., Tsekouras, K., Dimara, E. and Tzelepis, D. 2006. “The Effects of Regional Capital Subsidies on Productivity Growth: A Case Study of the Greek Food and Beverage Manufacturing Industry”. Journal of Regional Science, 46(2), 355-381.

Η κ. Ιουλία-Αθηνά Σπινθουράκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ εξελέγην πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιστημονικής εταιρείας Children’s Identity and Citizenship European Association (CiCea) με έδρα το Λονδίνο για την περίοδο 2010-2012. Έως το 2010 η κ. Σπινθουράκη θα είναι President-Elect και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

To Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2009, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθη στα μέλη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ.κ. Ευστάθιο Στείρο, Αναπληρωτή Καθηγητή, Πάνο Ψιμούλη, Διδάκτορα και Δημήτριο Καράμπαλη, Καθηγητή, για την εργασία τους «Potential of Global Positioning System (GPS) to measure frequencies of oscillations of engineering structures».
Η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά της βραβευθείσας εργασίας είναι: P. Psimoulis, S. Pytharouli, D. Karambalis and S. Stiros. “Potential of Global Positioning System (GPS) to measure frequencies of oscillations of engineering structures”, Journal of Sound and Vibration, Vol. 318, Issue 3, pp.606-623, 2008.

Το βραβείο του International Research Promotion Council (IRPC) "Εξέχων Επιστήμων του Έτους 2008-Eminent Scientist of the year 2008" απονέμεται στην κ. Γεωργία Στεφάνου, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας, για τη συνεισφορά της στο τομέα "Ιατρική Έρευνα και Γενετική του Ανθρώπου-Medical Science and Human Genetics". Η κύρια ερευνητική δραστηριότητα της κ. Γ. Στεφάνου έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της ερευνητικής ομάδας "Γενετική Τοξικολογία-Περιβαλλοντική Μεταλλαξιγένεση" σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ίδιου Τμήματος κ. Νικόλαο Δημόπουλο. Το Διεθνές Συμβούλιο για την Προώθηση της Έρευνας-IRPC είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία έχει ιδρυθεί από ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας κυρίως από το χώρο της υγείας. Κύριος στόχος του IRPC είναι η διαχείριση ή λύση ζωτικών προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας στις αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες χώρες της Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του IRPC είναι και η ετήσια απονομή βραβείων σε εξέχοντες επιστήμονες.

Ο Δρ Θάνος Στουραΐτης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών προήχθη το 2007 στην βαθμίδα Fellow του Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ), σε αναγνώριση της επιστημονικής του προσφοράς σε "High Performance Digital Signal Processing Architectures and Computer Arithmetic". .

Ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, βραβεύτηκε με το 2010 IIFC Medal. To IIFC (International Institute for FRP in Construction) Medal απονέμεται κάθε 2 χρόνια από το 2006 σε επιστήμονα με αναγνωρισμένο επιστημονικό ή και επαγγελματικό έργο στην περιοχή της εφαρμογής των Ινοπλισμένων Πολυμερών (FRP) σε έργα Πολιτικού Μηχανικού. Στα πλαίσια της βράβευσης ο κ. Τριανταφύλλου θα δώσει τιμητική διάλεξη κατά την έναρξη του 5th International Conference on FRP Composites in Civil Engineering (CICE 2010) στο Πεκίνο (Σεπτέμβριος 2010).

Ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, έχει βραβευθεί 3 φορές στο παρελθόν (2003, 2002, 1997) για την καλύτερη ερευνητική εργασία δημοσιευμένη στα περιοδικά Journal of Composites for Construction (2 φορές) και Journal of Materials in Civil Engineering της American Society of Civil Engineers στα αντίστοιχα έτη.

Ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, βραβεύτηκε τον Ιούλιο 2007 από το Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Υλικών (Swiss Federal Laboratories for Materials Testing and Research – EMPA) με το χρυσό μετάλλιο Mirko Ros για την εξαίρετη ερευνητική συμβολή του στην περιοχή των Συνθέτων Υλικών στο πεδίο των Κατασκευών. Το Mirko Ros gold medal απονέμεται σε διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με το EMPA στα πεδία των υλικών και της μηχανικής. Προηγούμενοι αποδέκτες ήταν οι Καθηγητές του ΕΤΗ Alfred Rosli και Christian Menn, καθώς και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Manitoba και Διευθυντής του Καναδικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Intelligent Sensing for Innovative Structures (ISIS) Aftab Mufti. Η απονομή του μεταλλίου έγινε κατά τη διάρκεια του διεθνούς Συνεδρίου FRPRCS-8, το οποίο έλαβε χώρα τον Ιούλιο 2007 στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Καθηγητής Στατιστικής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Φιλίππου επελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία 4/5 ως ένα από τα Μέλη του ΔΣ της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η επιλογή των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής έγινε τον Ιούνιο 2010 μετά από δημόσια σχετική προκήρυξη των θέσεων στο διαδίκτυο, στον ελληνικό και ξένο Τύπο και συγκέντρωσε έναν σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων και τα βιογραφικά των υποψηφίων αξιολογήθηκαν αναλυτικά βάσει των κριτηρίων που έθετε ο νόμος.

Ο κ. Γεώργιος Χρυσολούρης, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας για την Έρευνα στην Βιομηχανική Παραγωγή (College International pour la Recherche en Productique / CIRP) η οποία εδρεύει στο Παρίσι, κατά την περίοδο 2006-2007. Η CIRP ιδρύθηκε το 1951 και έχει 500 περίπου μέλη από 40 διαφορετικές χώρες. Τα μέλη της είναι κυρίως καθηγητές Πανεπιστημίου, διεθνώς αναγνωρισμένοι για την ερευνητική προσφορά τους στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής. Η CIRP στοχεύει στην διεθνή συνεργασία μεταξύ ερευνητών του χώρου της βιομηχανικής παραγωγής. Στις δραστηριότητες της CIRP περιλαμβάνεται επίσης η οργάνωση συνεδρίων και η δημοσίευση ερευνητικών εργασιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας πρόεδρος της CIRP.

Copyright 2002-2020, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711