Upatras.gr
Εκδηλώσεις & συνέδρια
Εκδηλώσεις & συνέδρια
Πανεπιστήμιο Πατρών » Εκδηλώσεις & συνέδρια

Προβολή ταινίας "Οι γιοί της Κούβας"

  • Στοιχεία επικοινωνίαςΠανεπιστημιακή Ενημέρωσηemail:panen AT upatras.gr

26.05.2010, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

"ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ" του Αndrew Lang ("Sons Of Cuba",Ηνωμένο Βασίλειο,88',έγχρ.ντοκ.)

Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη, 26 Μαίου 2010, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, μόνιμη έδρα του Κινηματογράφου Τέχνης Πνεπιστημίου Πατρών "Θανάσης Βέγγος".

"Οι Γιοί της Κούβας" είναι ένα μοναδικά εμπνευσμένο ντεμπούτο γιά τον νεαρό σκηνοθέτη Andrew Lang, ο οποίος γιά τρία χρόνια παρακολουθεί τρείς από τους λιλιπούτειους υποψήφιους Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές της φημισμένης Ακαδημίας Πυγμαχίας της Αβάνας (The Havana Boxing Academy).

Βρισκόμαστε στα 2006, μιά χρονιά γεμάτη αβεβαιότητα γιά την Κούβα, αφού ο μεγαλύτερος "πυγμάχος" της, ο Comandante Fidel αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας κι εμφανίζεται όλο και πιό σπάνια.

Μέσα σ'ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας η φημισμένη Ακαδημία Πυγμαχίας της Αβάνας, κάτω από την καθοδήγηση του νεαρού προπονητή της Γιοσβάνι (Yosvani)

προετοιμάζεται να πάρει την ρεβάνς από την Ακαδημία του Μatanzas στο Εθνικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας κάτω των 12 και να φέρει το στέμμα του πρωταθλητή πίσω στην Αβάνα.

Ο φακός του Lang, διόλου τυχαία, ακολουθεί τρεις από τους μικρούς πυγμάχους της Ακαδημίας ( Cristian "ο Γέρος" Martinez, Santos "ο Τραγουδιστής" Urguelles και Junior "ο Σκύλος της Δαλματίας" Menendez) και, από την μιά, καταγράφει με ευαισθησία την σκληρή προσπάθειά τους να γίνουν πρωταθλητές, ενώ, από την άλλη, τους ακολουθεί κι έξω από το ρινγκ, στην αρένα της ζωής, όπου οι μικροί αυτοί αγωνιστές έχουν να δώσουν μεγαλύτερες μάχες ("Εμείς οι Κουβανοί παλεύουμε από την ώρα, που γεννιόμαστε και μεταφέρουμε αυτό το πνεύμα μέσα στο ρινγκ", εξομολογείται ο Junior).

O Cristian, το μεγαλύτερο ταλέντο της Ακαδημίας, γιός του Oλυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή Luis Felipe Martínez Sánchez, ένας 12χρονος με την σοφία ενός γέροντα (εξ ου και το παρατσούκλι "Ο Γέρος) "κλείνει" μέσα σε λίγες λέξεις όλη την ομορφιά του μποξ: "αγαπώ αυτό το άθλημα με τα 12 σκοινιά και τα 2 γάντια γιατί είναι πολύ όμορφο".

Οι "Γιοί της Κούβας" είναι ένα ντοκυμανταίρ  σπάνιας ευαισθησίας, σκηνοθετημένο με περισσή μαεστρία, που με αφορμή την πυγμαχία, υμνεί με ξεχωριστό τρόπο την ζωή και την Κούβα. Είναι ολοφάνερη η αγάπη του σκηνοθέτη γιά την θρυλική αυτή χώρα, μιά αγάπη, όμως, που δεν τον τυφλώνει και τον τον διασώζει από την, έτσι ή αλλιώς, προπαγάνδα.  Όσο γιά την αγάπη του σκηνοθέτη γιά την ζωή αυτή δεν μπορεί να βρει καλύτερο εκφραστή από τον Γιοσβάνι, προπονητή και πατέρα γιά τους μικρούς πυγμάχους του. "Ζει γιά την δουλειά του. Δεν έχει χρόνο να δεί την οικογένειά του", θα εκφράσει, πάντα χαμογελαστή, το παράπονο της η γυναίκα του.

 Δεν είναι τυχαίο, ότι "Οι γιοί της Κούβας" εξακολουθούν να σαρώνουν Βραβεία στα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου (Ρώμη,Λος Αντζελες,Σέφιλντ,Αβάνα, Λονδίνο,Σαν Ντιέγκο,Καταλωνία), όπου βγάζουν νοκ-άουτ κοινό και κριτικούς.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: www.sonsofcuba.com

Copyright 2002-2021, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη, 26504, Ρίο
Τηλ. 2610 997120, 2610 997100
Φαξ 2610 991711